Ahogy az emberek viselkedése és testtartása is megváltozik, amikor betegek, úgy a kutyák viselkedési problémáit is vissza lehet vezetni egészségügyi gondjaikra.

" />
Professzionális kutyafelszerelések Ruffwear

Kutyarehabilitáció, tanácsadás

Hűtőmellények

Mentőmellények

Kutya nyakörvek

Kutyapórázok

Kutyahámok

Kutyakabátok

Láthatóság

Itatótálak

Kutya játékok

Kutya hátizsákok

Kutyafekhelyek

Kutyacipők, kutyazoknik

Speciális futó felszerelések

Utazási kellékek

Akciós termékeink

Mások mondták

"

"Csodálatos a termék! Igazi minőség. Köszönöm, hogy ezt ajánlotta!"

Ágota

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Van összefüggés a kutyák viselkedése és az egészsége között?

Van összefüggés a kutyák viselkedése és az egészsége között?

             A válasz: IGEN!

 Ahogy az emberek viselkedése és testtartása is megváltozik, amikor betegek, úgy a kutyák viselkedési problémáit is vissza lehet vezetni egészségügyi gondjaikra.

Vegyünk csak egy átlagos viselkedési problémát: a szobatisztaságot.

Amikor felvetődik egy ilyen probléma, mindig meg kell érdeklődni a kutya korát és a korábbi tisztasági szokásait.

Az persze előfordul néha, ha bepiszkítanak a lakásba, ilyenkor mindig meg kell vizsgálnunk a saját tetteinket is, pl.: sokat ivott a kutya, sokat evett, nyöszörgött, az ajtó elé ült, de én nem vettem észre. Ezek nem a szobatisztasági problémakörbe tartoznak, ezek véletlenek, amibe mi emberek vagyunk főképp a hibásak.

De ha a kutya minden előjel nélkül bepisil többször is, érdemes elmenni az állatorvoshoz vizeletvizsgálatra. Ez a viselkedés vese problémára, húgyúti fertőzésre vagy egyéb bakteriális fertőzésre utalhat, ami a rendszertelen vizelési ingereket okozza. A szukáknál ezeken a tüneteken túl még előfordulhatnak egyéb női szervi betegségek és fertőzések, amik akár vizelettartási problémákkal is járhatnak.

Többek között egy fertőzés is lehet az oka annak, hogy a kutyánk viselkedése megváltozik, főleg ha mi ezt nem érzékeljük időben.

Amikor állatorvoshoz megyünk, fontos, hogy informálódjunk bizonyos betegségekről, azok tüneteiről és a betegségekhez kapcsolódó esetleges viselkedésbeli változásokról, különösen azért, mert az ember hajlamos haraggal és dühvel nekirontani a problémának, jól leszidja a kutyát, hogy eddig nem csinálta, de ilyenkor gondoljunk mindig arra, hogy ennek oka van. A kutya nem áll bosszút az előző napi szidásért, vagy nem tol ki velünk direkt.

Természetesen a vizelettartási problémáknak sok oka lehet, így az esetek többségében egy egyszerű vizeletvizsgálat nem elég, de ha minél részletesebben el tudjuk mondani az állatorvosnak a kutyánk megváltozott viselkedését és a betegség tüneteit, közelebb jutunk a megoldáshoz.

Hogyan hat a diéta a kutyák viselkedésére?

Néhány kutyafajtában megfigyelhetők a hormonális egyensúlyhiány és a pajzsmirigy működéssel kapcsolatos betegségek. Szerencsére a mai technológia már olyan szinten tart, hogy viszonylag könnyen és elég nagy pontossággal állapíthatjuk meg a betegséget, valamint következtethetünk annak okaira. A félénkség, az agresszió és a megváltozott agyi működések valamilyen betegség tünetei is lehetnek.

 Volt egy érdekes eset, egy fiatal szukával, aki nagyon hullatta a szőrét. A kivizsgálás során minden eredménye jó volt. Végül a gazdák egy élelmezési szakértőhöz fordultak, aki azt tanácsolta, hogy változtassanak a kutya étrendjén.

Az étrend megváltoztatásával a kutya kedélye javult és elkezdett visszanőni a szőre is. Bármilyen étrendváltoztatáson, esetleg diétán gondolkodunk, konzultáljunk az állatorvossal!

 Paraziták és a kutya viselkedése

A paraziták komoly belső rendellenességeket tudnak okozni, amik gyakran a kutyák viselkedésének megváltozásához vezetnek.

A paraziták között a leggyakoribb a bélben megtelepedő féreg, amit féreghajtóval távolítanak el. Az állatorvosok szerint féreghajtót, legalább félévente érdemes adni a kutyának, elkerülve a paraziták túlzott elszaporodását.

Ilyen fertőzések esetében az a fő probléma, hogy a gazdák nem is veszik észre rögtön a bajt, mert némelyik féreg nem mutatkozik meg rögtön a székletben, vagy a kutya elbujdosik a bokrokban és oda végzi el a dolgát.

A galandféreg azonosítása viszonylag egyszerű. A kutya székletében jól láthatóak a fehér rizsszem formájú mozgó férgek. Néhány kutyafajtánál a tapasztalatok szerint képes bélgyulladást, hasnyálmirigy-gyulladást és étel allergiát is okozni, ha nem fedezzük fel időben.

A szívférgességet nagyon sokáig csak a külföldről érkező kutyák hordozták. Ma már sajnos nálunk is elég elterjedt, bár az esetek száma lényegesen kevesebb, mint a galandférges megbetegedéseknél.

A betegséget szúnyogok terjesztik, ezért elsősorban a szabadban tartott, vízparton, erdőben sétáltatott vagy vadászó, középkorú vagy idősebb kutyákban kell számítani rá, de kivétel nélkül minden védtelen (vagyis megfelelő megelőző kezeléssel folyamatosan nem védett) kutyát veszélyeztet. A fertőzésre leginkább az 1-7 éves kutyák fogékonyak, ezért a megbetegedés a 3-8 éves kutyákon a leggyakoribb. Más húsevő állatokat és az embereket is érinthet.

Az igazság az, hogy egyre több fajta allergiával és bőrbetegséggel találkozunk nap, mint nap, olyanokkal, amiket korábban nem is ismertünk.

A betegségekből adódó kényelmetlenségek, pedig kellemetlen viselkedésekhez vezetnek. Például volt egy kutya, aki nagyon komoly bőrbetegségben szenvedett és a betegségből kifolyólag érzékennyé és agresszívvé vált.

A fájdalom és a kényelmetlenség érzet a legáltalánosabb esetben is nem várt viselkedést vált ki, ami a legtöbb esetben valami egészségügyi rendellenességre utal.

Érdemes figyelnünk kedvenceinket!

 

Forrás: www.cesarsway.com

Blog

Powder Hound bélelt kutyakabát bemutatása

Powder Hound bélelt kutyakabát bemutatása

Emese bemutatja a Powder Hound bélelt kutyakabátunkat.

Aira vízálló kutya esőkabát részletes bemutatása (videó)

Aira vízálló kutya esőkabát részletes bemutatása (videó)

Emese saját kutyáján tapasztalja az Aira esőkabát praktikusságát.

Kíméljük kedvenceinket a forróságban!

Kíméljük kedvenceinket a forróságban!

Hűtőmellény kutyáknak. Miért is?

Még több cikkhez Kattints ide

Kutyarehabilitáció, tanácsadás

Hűtőmellények

Mentőmellények

Kutya nyakörvek

Kutyapórázok

Kutyahámok

Kutyakabátok

Láthatóság

Itatótálak

Kutya játékok

Kutya hátizsákok

Kutyafekhelyek

Kutyacipők, kutyazoknik

Speciális futó felszerelések

Utazási kellékek

Akciós termékeink

Kérem várjon....
Kérem várjon
Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok
Irány a pénztár Pénztár