Ahogy az emberek viselkedése és testtartása is megváltozik, amikor betegek, úgy a kutyák viselkedési problémáit is vissza lehet vezetni egészségügyi gondjaikra.

" />
Professzionális kutyafelszerelések Ruffwear

Gazdiképzés, kutyarehabilitáció

Kutya nyakörvek

Kutyapórázok

Kutyahámok

Kutyakabátok

Láthatóság

Etető-Itatótálak

Kutya játékok

Kutya hátizsákok

Kutyafekhelyek

Kutyacipők, kutyazoknik

Speciális futó felszerelések

Utazási kellékek

Hűtőmellények

Mentőmellények

Akciós termékeink

Van összefüggés a kutyák viselkedése és az egészsége között?

Van összefüggés a kutyák viselkedése és az egészsége között?

             A válasz: IGEN!

 Ahogy az emberek viselkedése és testtartása is megváltozik, amikor betegek, úgy a kutyák viselkedési problémáit is vissza lehet vezetni egészségügyi gondjaikra.

Vegyünk csak egy átlagos viselkedési problémát: a szobatisztaságot.

Amikor felvetődik egy ilyen probléma, mindig meg kell érdeklődni a kutya korát és a korábbi tisztasági szokásait.

Az persze előfordul néha, ha bepiszkítanak a lakásba, ilyenkor mindig meg kell vizsgálnunk a saját tetteinket is, pl.: sokat ivott a kutya, sokat evett, nyöszörgött, az ajtó elé ült, de én nem vettem észre. Ezek nem a szobatisztasági problémakörbe tartoznak, ezek véletlenek, amibe mi emberek vagyunk főképp a hibásak.

De ha a kutya minden előjel nélkül bepisil többször is, érdemes elmenni az állatorvoshoz vizeletvizsgálatra. Ez a viselkedés vese problémára, húgyúti fertőzésre vagy egyéb bakteriális fertőzésre utalhat, ami a rendszertelen vizelési ingereket okozza. A szukáknál ezeken a tüneteken túl még előfordulhatnak egyéb női szervi betegségek és fertőzések, amik akár vizelettartási problémákkal is járhatnak.

Többek között egy fertőzés is lehet az oka annak, hogy a kutyánk viselkedése megváltozik, főleg ha mi ezt nem érzékeljük időben.

Amikor állatorvoshoz megyünk, fontos, hogy informálódjunk bizonyos betegségekről, azok tüneteiről és a betegségekhez kapcsolódó esetleges viselkedésbeli változásokról, különösen azért, mert az ember hajlamos haraggal és dühvel nekirontani a problémának, jól leszidja a kutyát, hogy eddig nem csinálta, de ilyenkor gondoljunk mindig arra, hogy ennek oka van. A kutya nem áll bosszút az előző napi szidásért, vagy nem tol ki velünk direkt.

Természetesen a vizelettartási problémáknak sok oka lehet, így az esetek többségében egy egyszerű vizeletvizsgálat nem elég, de ha minél részletesebben el tudjuk mondani az állatorvosnak a kutyánk megváltozott viselkedését és a betegség tüneteit, közelebb jutunk a megoldáshoz.

Hogyan hat a diéta a kutyák viselkedésére?

Néhány kutyafajtában megfigyelhetők a hormonális egyensúlyhiány és a pajzsmirigy működéssel kapcsolatos betegségek. Szerencsére a mai technológia már olyan szinten tart, hogy viszonylag könnyen és elég nagy pontossággal állapíthatjuk meg a betegséget, valamint következtethetünk annak okaira. A félénkség, az agresszió és a megváltozott agyi működések valamilyen betegség tünetei is lehetnek.

 Volt egy érdekes eset, egy fiatal szukával, aki nagyon hullatta a szőrét. A kivizsgálás során minden eredménye jó volt. Végül a gazdák egy élelmezési szakértőhöz fordultak, aki azt tanácsolta, hogy változtassanak a kutya étrendjén.

Az étrend megváltoztatásával a kutya kedélye javult és elkezdett visszanőni a szőre is. Bármilyen étrendváltoztatáson, esetleg diétán gondolkodunk, konzultáljunk az állatorvossal!

 Paraziták és a kutya viselkedése

A paraziták komoly belső rendellenességeket tudnak okozni, amik gyakran a kutyák viselkedésének megváltozásához vezetnek.

A paraziták között a leggyakoribb a bélben megtelepedő féreg, amit féreghajtóval távolítanak el. Az állatorvosok szerint féreghajtót, legalább félévente érdemes adni a kutyának, elkerülve a paraziták túlzott elszaporodását.

Ilyen fertőzések esetében az a fő probléma, hogy a gazdák nem is veszik észre rögtön a bajt, mert némelyik féreg nem mutatkozik meg rögtön a székletben, vagy a kutya elbujdosik a bokrokban és oda végzi el a dolgát.

A galandféreg azonosítása viszonylag egyszerű. A kutya székletében jól láthatóak a fehér rizsszem formájú mozgó férgek. Néhány kutyafajtánál a tapasztalatok szerint képes bélgyulladást, hasnyálmirigy-gyulladást és étel allergiát is okozni, ha nem fedezzük fel időben.

A szívférgességet nagyon sokáig csak a külföldről érkező kutyák hordozták. Ma már sajnos nálunk is elég elterjedt, bár az esetek száma lényegesen kevesebb, mint a galandférges megbetegedéseknél.

A betegséget szúnyogok terjesztik, ezért elsősorban a szabadban tartott, vízparton, erdőben sétáltatott vagy vadászó, középkorú vagy idősebb kutyákban kell számítani rá, de kivétel nélkül minden védtelen (vagyis megfelelő megelőző kezeléssel folyamatosan nem védett) kutyát veszélyeztet. A fertőzésre leginkább az 1-7 éves kutyák fogékonyak, ezért a megbetegedés a 3-8 éves kutyákon a leggyakoribb. Más húsevő állatokat és az embereket is érinthet.

Az igazság az, hogy egyre több fajta allergiával és bőrbetegséggel találkozunk nap, mint nap, olyanokkal, amiket korábban nem is ismertünk.

A betegségekből adódó kényelmetlenségek, pedig kellemetlen viselkedésekhez vezetnek. Például volt egy kutya, aki nagyon komoly bőrbetegségben szenvedett és a betegségből kifolyólag érzékennyé és agresszívvé vált.

A fájdalom és a kényelmetlenség érzet a legáltalánosabb esetben is nem várt viselkedést vált ki, ami a legtöbb esetben valami egészségügyi rendellenességre utal.

Érdemes figyelnünk kedvenceinket!

 

Forrás: www.cesarsway.com

Blog

Powder Hound bélelt kutyakabát bemutatása

Powder Hound bélelt kutyakabát bemutatása

Emese bemutatja a Powder Hound bélelt kutyakabátunkat.

Aira vízálló kutya esőkabát részletes bemutatása (videó)

Aira vízálló kutya esőkabát részletes bemutatása (videó)

Emese saját kutyáján tapasztalja az Aira esőkabát praktikusságát.

Kíméljük kedvenceinket a forróságban!

Kíméljük kedvenceinket a forróságban!

Hűtőmellény kutyáknak. Miért is?

Még több cikkhez Kattints ide
Kérem várjon....
Kérem várjon
Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok
Irány a pénztár Pénztár